Prefabrik Evler: A’dan Z’ye Öğrenmeniz Gereken Her Şey

Ev sahibi olmak için zamandan ve maliyetten tasarruf mu etmek istiyorsunuz. O halde sizleri prefabrik evlerle tanıştıralım.

Birçok kişinin aklının bir köşesinde yer edinen prefabrik evler, hem ilgi odağı durumunda hem de soru işaretlerinin merkezi. Çünkü bu evler her ne kadar avantajları ile bilinse de “prefabrik evler ısınır mı?” “prefabrik evlerde ses yalıtımı kötü mü?” şeklindeki soru işaretleri bitmek bilmiyor.

Sonuç olarak, baktık ki soru işaretleri çok. O halde, biz de bunlara yanıt verelim dedik. Şimdi sizlere prefabrik evlerin özelliklerinden, maliyeti ve farklı modellerine kadar birçok konuda bilgiler vereceğiz.

Biz dersimize iyi çalıştık, siz de hazırsanız başlayalım…..

Şöyle bir evin hayalini kim kurmaz?

Neden Prefabrik Ev?

20 Günde Eviniz Hazır!

Prefabrik evlerin genellikle tercih edilmesinin en önemli nedeni diğer yapılara oranla biraz daha ucuz olmaları. Fakat bunun ötesinde de çok kısa sürede bitmek gibi bir özellikleri var.

Prefabrik bir eve sahip olmak için prefabrik ev üreticileriyle görüşüp seçtiğiniz planı belirtiyorsunuz, sonrasında fabrikadan çıkmasını bekliyorsunuz. Prefabrik evin fabrikadan tarafınıza teslim edilme süresi 7- 10, montajı da 5-6 gün sürüyor. Parke, fayans vb. işler de düşünülürse maksimum 20 günde bitmiş bir eve sahip oluyorsunuz.

Çevreye Dost…

Hani şu inşaatların yakınlarında sıklıkla gördüğümüz o yazı var ya “çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı…..” diye başlayan. İşte o yazıyı prefabrik bir evin inşaatında göremezsiniz. Çünkü inşaat faslı yok!

Üretimi fabrikada yapılan prefabrik evin montaj faslı da kısa sürdüğü için etrafa gürültü yaymıyor. Ayrıca prefabrik evlerin yapımında kullanılan malzemeler de çevreye daha az zarar veren maddelerden…

Sadece Eşyaları Değil Evi De Taşıyorsunuz!

Bildiğiniz üzere ev taşıma faslı genellikle eşyaların taşınmasından ibarettir. Tabi bu ev prefabrik değilse!

Prefabrik evi çekici kılan bir diğer özellik de, yeni bir arsa almanız durumunda ya da evi farklı bir yere taşımak istediğinizde tekrar sökülüp montajının yapılabilmesi. Yeniden montaj ücretini ödediğiniz takdirde eviniz sizinle fizana kadar gelir….

Ev De Olur İşletme De!

Sıklıkla prefabrik ev tabirini kullansak da bu yapıların işletme olarak kullanılabileceğini unutmayın! Butik oteller başta olmak üzere birçok işletmede prefabrik yapıları fazlasıyla görebilirsiniz.

İstediğini Seç!

Prefabrik bir evi isterseniz tek katlı alın isterseniz de çift katlı! Ya da dış kaplamada ne seviyorsanız ona yer verin. Hepsi de yapabilecekleriniz arasında!

Temel Derdi Yok!

Prefabrik evlerin kurulumu için bir temele ihtiyacınız yok. Prefabrik evi yaptıracağınız arsanın boyutlarına uygun size verilen grabeton şeklindeki zemin betonuyla, temel gereksiniminin önüne geçiliyor.

Prefabrik evlerin hep iyi özelliklerinden bahsettiniz “yok mu kötü yanı” dediğinizi duyar gibiyiz. Merak etmeyin prefabrik evlerin dezavantajları da unutmadık!

Bakarsan Bağ, Bakmazsan Dağ….

Prefabrik evlerin dezavantajlarının başında kısa ömürlü olmaları gelir. Daha doğrusu diğer yapılara oranla daha kısa ömür biçilmesi!

Prefabrik bir evin ortalama 40-50 yıl ömrü olduğu söylenir fakat bu sürenin uzatılması ya da daha kısa hale gelmesi tamamen eve yapılacak bakımla ilgilidir.

Kalitesiz Malzeme, Özensiz İşçilik!

Prefabrik evinizi satın aldığınız firma, bu süreçte sizin için en önemli kriter. İşin ehli bir yer bulmadığınız takdirde sakın prefabrik ev işine girmeyin! Çünkü malzemeden kısan firmalar ve işini özensiz yapan işçiler yüzünden hayatınız sonrasında çekilmez bir hal alabilir.

Şiddetli Rüzgarda Yalpalanır Mı?

Aslında bu sorun da genel olarak olması gereken malzemenin kullanılmamasından kaynaklanıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse, prefabrik evi yapan firma ve montaj ekibi işinde uzman değilse prefabrik eve dair tek bir avantaj bulamazsınız. Çünkü yaşayacağınız bütün olumsuzluklar size rahat vermez!

prefabrikevim.com

2021 Yılı İtibariyle Prefabrik Ev Maliyeti

Prefabrik evlerin fiyatları üretici firmadan firmaya değişiklik gösterse de 2021 yılı itibariyle prefabrik bir evin metrekare fiyatı 1300 TL ile 1600 TL arasındadır. Örnek vermek gerekirse 50 m2 bir prefabrik eve 65.000 TL ile 80.000 TL arasında bir fiyata sahip olabilirsiniz. Tabi bu fiyata sadece evin iskeleti, kapı ve pencereleri dahildir. Onun dışında kalan dolap, fayans parke vb. gibi giderler size ait.

Prefabrik bir evin iskeletine vereceğiniz bu para dışında asıl hesaba geçelim!

Anahtar Teslim Prefabrik Ev Ne Kadara Mal Olur?

Şimdi bu hesabı sizinle 50 m2 prefabrik ev üzerinden yapalım. Karşılaşacağınız gider kalemleri şu şekilde olacak:

  • Proje giderleri (elektrik projesi, statik proje, proje çizimi , mekanik tesisat proje çizimi, zemin etüt raporu): Yaklaşık olarak 15.000- 20.000 TL
  • Prefabrik ev fiyatı: Firmadan firmaya farklılık gösterse de genel olarak prefabrik evin metrekare fiyatı 2021 yılında 1300 TL ile 1600 TL arasında değişiklik göstermekte. Bunun altında fiyat veren firmalarla karşılaştığınızda detaylı bir araştırma yapın ve firmanın güvenilir olduğundan emin olun. Yani 50 m2 aldığınız prefabrik evin iskeleti için 65.000 TL ile 80.000 TL arasında bir ödeme yapmanız gerekecek. Bu fiyata gelen işçilerin konaklama ve yemek masraflarını da eklemeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü, yapacağınız prefabrik ev İstanbul dışındaysa genellikle gelen ustaların konaklama ve yemek masrafları size ait.
  • Evin iç giderleri: Dolaplar, boya, zemin kaplaması, klozet, lavabo ve duşakabin gibi parçalar genellikle prefabrik evin dışında kalan gider kalemleri. Bunlar içinde genel olarak 35.000 TL ile 50.000 TL gibi bir rakamı düşünebiliriz.

Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda ortalama kalitede malzemelerle 2021 yılında 50 m2’lik bir prefabrik evin anahtar teslim fiyatı minimum 120.000 TL, maksimum da 155.000 TL’ye mal olur.

Bu eve bakınca hayal kurmayan var mı???

Sizin için yaptığımız bu hesap sıfırdan alınan bir prefabrik ev için. Ama bildiğiniz gibi prefabrik evler bir yerden başka bir yere taşınabildiği için ikinci el olarak satın almanız da gayet kolay. İkinci el prefabrik ev fiyatlarına baktığınızda da metrekaresine göre farklı hesaplamalarla karşılaştığınızı göreceksiniz. İkinci el prefabrik ev maliyetine evin söküm ve yeniden montaj ücretini de eklemeyi unutmayın.

Dubleks planlı bu prefabrik evin dış cephesi Amerikan siding!

Prefabrik Ev Modelleri

Prefabrik evlerin ahşap prefabrik ev, çelik konstrüksiyon ev ve hafif çelik villa olmak üzere farklı farklı modelleri vardır. Bütün bu modellerin de tek katlı ve dubleks şeklinde planları mevcut.

Peki bu modellere daha yakından bakmaya ne dersiniz?

Dış cephesi tamamen ahşap ile kaplanmış.

Ahşap Prefabrik Ev

Ahşap prefabrik evler, hem konforu hem de otantik görünümü bir arada isteyenler için ideal seçeneklerden. Çünkü ahşap prefabrik evin dış kaplamasında kullanılan ahşap, evin geneline sımsıcak bir ambiyans yayıyor.

Ahşap prefabrik ev sahibi olmak istediğinizde belirlediğiniz plana göre eviniz yapılıyor ve 1 hafta ile 10 gün gibi bir sürede size teslim ediliyor. Bu şekilde bir evde dilerseniz dış cephenin hepsinin ahşap olmasını isteyebilirsiniz dilerseniz de ahşap desen uygulaması ile modern rustik bir görünüme ulaşabilirsiniz.

Taş üzeri planlanan prefabrik bir ev.

Çelik Konstrüksiyon Ev

Çelik kontrüksiyon ev aslında modifiye bir şekilde üretilen bir ev olduğu için prefabrik ev grubundan sayılabilir. Ama genellikle prefabrik ve çelik kontrüksiyon evler ayrı değerlendirilir. Her iki ev arasındaki farklar oldukça merak edilir.

Prefabrik ev ve çelik kontrüksiyon ev arasındaki temel fark, ana taşıyıcı sistemlerinden kaynaklanır. Prefabrik evde ana taşıyıcılar duvar panelleri iken çelik kontrüksiyon ev de çelik kolonlar taşıyıcıdır.

Prefabrik evler maksimum iki katlı olabiliyorken çelik kontrüksiyon evler ya da diğer adıyla hafif çelik villalar 3 katlı olabilir. Çünkü çelik kontrüksiyon evlerde zemin profilleri ve taşıyıcılar bu şekilde bir plana olanak tanır.

Çelik kontrüksiyon evin maliyetini hesaplarken de prefabrik evlerden farklı değerlendirmek gerekir. Çelik kontrüksiyon evin metrakare fiyatı 2021 yılı itibariyle 2000 TL ile 2500 TL arasındadır.

Hafif çelik yapılı villa…

Tek Katlı Prefabrik Ev Modelleri

Ülkemizde en çok tercih edilen prefabrik ev modelleri tek katlılardan oluşmakta. Özellikle 50 ve 80 m2 arasındaki evler, genellikle birçok kişinin bahçe ya da yazlık evi olarak kullanılmakta…

Tek katlı prefabrik ev modelleri…
Tek katlı prefabrik ev modelleri…

İki Katlı (Dubleks) Prefabrik Ev Modelleri

Metrekare olarak daha geniş olabilen iki katlı prefabrik evler villa tipi görünüm sağladıkları için oldukça çekici. İki katlı prefabrik eve dair ses yalıtımı endişesi olsa da, çelik konstrüksiyonun olması gerektiği miktarda kullanıldığı, duvar kalınlığının 10 cm’den az tutulmadığı ve 16 dansite straforun kullanıldığı bir yapıda böyle bir sorun olmaz!

İki katlı (dubleks) prefabrik ev modelleri…
İki katlı (dubleks) prefabrik ev modelleri….

Türkiye’nin en büyük prefabrik ev üreticisi olan Prefabrikevim.com ‘dan ya da +90 553 905 35 10 dan prefabrik evler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

“Prefabrik Evler: A’dan Z’ye Öğrenmeniz Gereken Her Şey” üzerine 2 yorum

Yorum yapın