Havuzlu bir eve sahip olmak biraz lüks bir istek gibi gelse de günümüz koşulları düşünüldüğünde imkanları olanlar için kaçınılmaz bir ihtiyaç! Çünkü size ait bir havuz, daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşamın kapısını hızlıca aralar.
Bu yüzden bugünkü yazımızda havuzlardan bahsetmemiz gerektiğini düşündük. Ama öyle bildiğiniz uzun süren ve çok maliyetli havuzlardan değil!
Panel ya da seyyar havuz olarak da adlandırılan prefabrik havuzlara değineceğiz. Bu havuzların maliyetinden yapım sürecine kadar birçok detayı sizler için sunacağız.
Hazırsanız başlayalım.

Prefabrik Havuz Ne Kadara Mal Olur?
Prefabrik havuzlar tıpkı prefabrik evler gibi fabrikalarda hazırlanıp sonrasında belirtilen alana monte ediliyor. Yaklaşık 10 gün süren kurulum faslından sonra da havuzunuz hazır hale geliyor.
Zamandan tasarruf ettiren prefabrik havuzlar maliyet olarak da betonarme havuzlara göre daha uygun olabiliyor. Metrekaresine, yapılacak alana, şekline ve kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterse de prefabrik bir havuzun imalatı 45.000 TL’den başlayıp büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor.
Bu fiyatın içine kazı çalışmaları, hafriyat, geri dolgu, beton/altyapı hazırlığı, nakliye-montaj giderleri için yaklaşık 25.000 TL eklendiğinde havuzun genel yapım maliyeti ortaya çıkıyor.
Buna göre; prefabrik bir havuzun maliyeti 2021 yılında yaklaşık olarak 70.000 TL’ye denk gelebiliyor.
Havuzunuz yapıldıktan sonra da sizi bekleyecek birtakım gider kalemleri olacağını unutmayın. Bu gider kalemleri de şu şekilde:
- Tramplen,
- Aylık periyodik bakım,
- Havuz paslanmaz şelalesi ve örtüsü,
- Otomatik tuz ph cihazı ve robot temizleyici,
- Fiber havuz merdiveni.
Prefabrik Havuz Nasıl Yapılır?
Prefabrik havuzlar fabrikada üretilen yapılar. Bu yüzden yapımına başlamadan önce güvenilir ve referansları çok olan firmaları iyice araştırın. Kafanıza göre bir firma bulduktan sonra havuz yapacağınız alanın ölçülerini ve havuz modelini firmaya bildirin. İşin siz ait kısmı bittikten sonra da havuzunuzun yapımını seyre dalın!
Prefabrik havuzun yapım aşaması genel olarak şu şekilde olur:
- Belirtilen projeye uygun havuz yerinin kazılması,
- Alana uygun hafriyatın getirilmesi,
- Ölçümleme çalışmaları (kazı derinliği, havuz kotuna uygunluk),
- Zeminin teraziye alınması ve mıcırın serilmesi,
- Çelik hasır serilmesi,
- Havuz tabanı için beton dökülmesi,
- Tabanın pürüzsüz olacak şekilde düzleştirilmesi,
- U profillerin tabana sabitlenmesi,
- Havuz destek ayaklarının ve panellerinin yerleştirilmesi,
- Destek ayaklarının betonla sabitlenmesi,
- Havuz makine dairesinin yerleştirilmesi,
- Liner kaplama ile havuz zemininin kaplanması,
- Su doldurulması ve geri dolgu yapılması,
- Havuz çevresine uygun peyzajın havuz sahibi tarafından yapılması.
Yaklaşık 10 gün sürecek bu işlemin ardından istediğiniz gibi bir prefabrik havuza sahip olmanız mümkün. Üstelik bu havuzun seyyar olabilme özelliği de mevcut! Yani taşınmak istediğinizde de-montaj ve yeniden kurulum ücretlerini ödediğiniz takdirde farklı bir yere taşıyabiliyorsunuz.