Konteyner Ev Yaptırmak İsteyenler İçin İşleri Kolaylaştıracak Bir Rehber

Konteyner evlere karşı boş değil misiniz? Biz de sizinle aynı durumdayız… Bu yüzden şimdiki yazımızda uzun uzadıya konteyner evlerden bahsedeceğiz.

Konteyner ev nasıl inşa edilir, fiyatı ne kadardır, bu evler için izin gerekir mi ve güvenli midir? Bu ve bunun gibi daha birçok sorunun yanıtını detaylı bir şekilde anlatacağız.

Lafı çok uzatmasak mı?

Airnb

Konteyner Ev Nasıl Yapılır?

İlk olarak kim yaptı, nasıl akıl etti bilmiyoruz ama iyi ki de konteynerdan ev olabileceğini düşünen birileri çıkmış. Çünkü bu fikir sayesinde sadece nakliyede kullanılan konteynerlar artık yaşanacak sıcak yuvalara dönüştü. Taşınabilir ve diğer türlere göre makul fiyata mal olan konteyner evler, geri dönüşümü destekledikleri için de ayrıca değerli.

Konteyner evlere olan sevgimizi yeterince gösterdiysek gelelim bu evlerin nasıl yapıldığına ve yapım aşamalarına….

1. Uygun Arsa Bulma

Her ev tipinde olduğu gibi konteyner evde de ilk aşama uygun arsanın bulunması. Konteyner evi yaptıracağınız arsayı satın alma imkanınız yoksa kiralayabilirsiniz. Çünkü istediğiniz zaman evi yeni bir yere nakletme şansınız mümkün. Ama bunun da ekstra bir maliyet olacağını unutmamak lazım!

Dikkat!!! Yola uzak, su ve elektrik imkanlarından kısıtlı arsalar konteyner evin nakliye ve yerleştirme sürecinde zorluk yaratır. Bu da fazla maliyet ve zaman kaybına yol açar.

2. İdeal Projenin Hazırlanması

Konteyner eviniz için uygun arsayı bulduktan sonra sizin için ideal olan bir projede sıra! Projenizi çizerken her şeyin yapılabilir olmasına özen gösterin. Konteynerların dar ve uzun yapısına uygun olarak yaşam alanınızı planlayın.

Dikkat!!! Projenizi profesyonel destek almadan oluşturduysanız mutlaka son halini bir mimara gösterin. Çünkü oluşacak herhangi bir sorun sonrasında canınızın sıkılmasına neden olabilir.

3. Yapı İzni İçin Ruhsatın Alınması

Konteyner evler için ruhsat almamanız gerektiğini düşünüyorsanız bunu aklınızdan usulca çıkarın. Çünkü konteyner evler de ruhsat gerektiren yapılardan.

Bu süreçte işlerinizin hızlı bir şekilde ilerlemesi için şu belgeleri hazırlayıp başvurunuzu yapıyorsunuz:

  • Ruhsat başvuru dilekçesi,
  • Tapu belgesi,
  • İmar durum belgesi,
  • Aplikasyon belgesi (Kadastro müdürlüğünden),
  • Mimari proje (Mimarlar odası onaylı),
  • Sicil belgesi (Mimarlar odasından),
  • Elektrik, su tesisat projesi (Mimarlar odası onaylı)
  • Zemin etüt raporu.

Dikkat!!! Bütün bu belgeleri hazırladıktan sonra süreci sizin adınıza mimar yürütüyorsa sürekli iletişim halinde olup sürecin hızlı ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Anlaştığınız mimar konteyner evi yaptığınız bölgeden biri olursa bürokratik işlerde daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz.

4. Uygun Konteynerın Seçilmesi

Konteyner ev yapımının en önemli aşamalarından biri de uygun konteynerın seçilmesi. Bu noktada konteyner alırken dikkat etmeniz gereken temel üç nokta var:

İlk olarak ne kadar büyüklükte bir konteynera ihtiyaç duyduğunuzu belirlemelisiniz. Diyelim ki tek kişinin yaşayabileceği bir konteyner ev istiyorsanız 20 DC nakliye konteynerı sizin için uygun olabilir. Ama daha geniş bir yaşam alanıysa istediğiniz, o zaman da 40 ft’lik genel amaçlı ve yüksek hacimli konteynerlara bakmanız gerekebilir.

İhtiyacınızdan sonra sizi fiyat araştırması bekliyor olacak. Bu noktada birçok yerden araştırmalar yapmanız oldukça önemli.

Projenize uygun konteynerı belirlediniz. Fiyatta da anlaştınız. O zaman artık konteynera görücü gidebilirsiniz. İstediğiniz konteynerı almadan önce mutlaka görmeniz gerekir. Ayrıca size gönderilen konteynerın üzerinde bulunan sayıların da fotoğrafını çekebilirsiniz. Bu sayede aldığınızdan farklı bir konteynerın gönderilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Dikkat!!! Alacağınız konteynerın daha önce kimyasal madde taşımamış olmasına dikkat edin. Çünkü kimyasal taşıyan konteynerlarda giderilemeyen koku sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz bir hayli yüksek!

5. Konteynerın Nakledilmesi

Konteynerı seçtiyseniz sırada nakliye faslı var. Bu aşamada seçtiğiniz konteynerın büyüklüğüne göre tır, vinç ve vinçli kamyonlarla haşır neşir olacaksınız.

Dikkat!!! Konteynerın nakliye ücretini öncesinden netleştirin. Çünkü konteyner yapılacak arsanın şehre yakınlığına ve diğer koşullarına göre masraflar artış gösterebilir. Nakliye firmasından yetkili biri ile arsaya gidip net bir rakam üzerinde anlaşın!

6. Montajın Başlaması

Konteynerınız arsanıza nakledildikten sonra artık evin son şekli için gerekli montaj uygulamaları başlayabilir. Bu noktada ilk olarak pencere ve kapı yerleri için kesimlerin yapılması gerekecek. Daha sonra pencere ve kapı alanlarına doğrama için kör kasa oluşturulacak.

Pencere ve kapılarla iş bittikten sonra iç duvar, tavan ve oda bölmeleri için karkas sistemi hazırlanacak. Karkas sistemini yaparken konteyner dışına yansıyan kaynak izleri ve hasar da giderilmeli!

Konteyner evininizin yapım sürecinde sıra su ve elektrik tesisatında. Bu aşamada işine güvendiğiniz ustaları tercih etmeye ve kullanılan malzemelere özen göstermelisiniz.

Tesisat işlerinden sonra konteyner evin yalıtımı için gerekli işlemlerin yapılmasında sıra. Konteyner evlerin yalıtımında kullanılacak malzeme genel olarak evin yer aldığı iklim koşullarına ve konteyner evin ne sıklıkta kullanılacağına göre değişir.

Yalıtım da tamamlandıya artık sıva ve boya aşamasına geçilebilir. Bu süreçte boya yapılmadan önce konteynerın dışını silmeli, zımpara yapmalı ve konteyner üzerindeki yazıları sökmelisiniz.

Konteyner evin iskeletine dair her şey bittiğine göre artık doğramaları yerleştirebilir, zemini uygun bir malzeme ile kapatabilirsiniz. Kapı ve pencereler yerleştikten ve zemin de tamamlandıktan sonra iç cephenin boyasına ya da farklı duvar uygulamalarına başlanabilir. Her şey tamamlandıktan sonra da ince işçilik olarak geçen iç dekorasyona (mobilyalar, armatürler, aksesuarlar vb.) başlayabilirsiniz.

Dikkat!!! Konteyner ev yapımını ucuza mal etmek için ustalardan kaçınan biriyseniz sac kesim işleminin çok zor olacağını bilmeniz gerekir. Ayrıca yapılacak yanlış bir kesim projenin değişmesine ve daha çok alanın heba olmasına neden olur.

Studio Saxe

Konteyner Ev Kaça Mal Olur?

Konteynerın evin maliyeti kullanılacak konteynera, konteyner evin yapılacağı konuma ve kullanılacak malzemelere göre çok değişkenlik gösteren bir durum. Neden diye sorarsanız hemen açıklayalım.

Diyelim ki konteyner evinizi 20 ft’lik bir konteyner ile yapacaksınız, bunların fiyatı yaklaşık olarak 13.000 TL ile 16.000 Tl arasında değişmekte. Ya da 40 ft’lik bir konteyner ile ev yapacaksanız da yaklaşık olarak 17.000 TL ile 20.000 TL arasında bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir.

Konteynerın türüne göre değişkenlik gösteren bu durum, konteyner evin yapılacağı konuma göre de çok değişiyor. Ev şehirden uzak bir yerdeyse nakliye ve işçilik fasılları daha maliyetli oluyor. Çünkü bu tip yerlerde yol ve konaklama gibi ek maliyetler de ekleniyor. İşte bu tip sebeplerden ötürü konteyner eve dair net bir maliyet hesabı çıkarmak biraz zor hale geliyor.

Dikkat!!! Konteyner ev yapımında her aşama için sözleşme yapın. Evin tesisatı ve boyaması gibi işler için gelecek ustalarla en baştan bir anlaşma yapmazsanız daha sonra farzla bir fiyatla karşılaşmanız yüksek ihtimal.

hgtv.com

Tasarımına Hayran Olacağınız Konteyner Ev Modelleri

Verandada keyif yapmak isteyenler el kaldırsın!

hgtv.com

Hep küçük olacak değil! Birkaç konteynerın birleşiminden ortaya çıkan malikane…

hgtv.com

Modern çehreli bir konteyner ev!

realtor.com

Bu da içi…

realtor.com

İki konteyner üst üste konmuş ve sonuç muazzam!

vanclan.co

Bu kare de iç plan arayanlara ilham olsun.

vanclan.co

Konteynerdan bir kır evi mi?

customcontainerliving.com

Aynı evin içi…

customcontainerliving.com

Unutmayın ki şimdiye dek sizlere bahsettiğimiz ve örneklerini sunduğumuz konteynerlar nakliyede kullanılan ve daha sonradan eve dönüşenler… Ama aynı zamanda artık prefabrik ev gibi konteyner ev üreten firmalar da var. Dolayısıyla o tür firmalara istediğiniz proje ve ölçüleri bildirebiliyorsunuz.

Yorum yapın